Afwijking aan de nagel

Ingegroeide nagel
unguis-incarnatus-1
Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Warme, rode, gezwollen huid rond/onder nagel, stekende pijn (vooral bij druk), ontsteking, met pus gevulde blaren (= paronychia)

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Te kort afknippen van de nagels, aanhoudende druk of nagel en/of nagelhuid (bijv. door slecht passend schoeisel), misvormde nagel (bijv. aangeboren of na beschadiging), abnormale groei van de huid rond de nagels

Mogelijke behandelingen (o.a.)
– voorkómen: nagels recht afknippen
– voorzichtig wegknippen van de ingroeiing (pas op infectie-gevaar)
– plaatsen van steriele watten onder de nagelrand
– onder plaastelinge verdoving operatief verwijderen van het ingegroeide nageldeel of de gehele nagel (meestal door de huisarts)

Schimmelnagels (Onychomycose)
onychomycose-5
Schimmel onder de nagel (= nagelbed) waar de nagel wordt gevormd. Nagelschimmel komt meestal voor aan de teennagels (= ‘kalknagel’) en maar zelden aan de vingernagels.

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Dikke, doffige, grijs-gele, kalk-achtige, vervormde nagels die op den duur loslaten.

Mogelijke oorzaken (o.a.)
besmetting met schimmel (o.a. Trichophyton) na lopen op blote voeten in (zwem)baden, sauna, etc.

Mogelijke behandelingen (o.a.)
Er zijn vele middeltjes op de markt in verschillende prijsklasse, om in te nemen of om direct op de nagel te smeren, belangrijk is dat je consequent moet smeren en dat het zeker een jaar duurt voordat de nagel hersteld is.

Een pedicure kan het proces helpen door de geïnfecteerde nagel zoveel mogelijk weg te halen.

Ramshoornnagel
ONYCHOGRYPHOSIS1
Onychogryphosis of klauwnagel is een afwijkende groei of vergroeiing van de nagels, meestal ter hoogte van de grote teen. Ongeveer vijf procent van de bevolking heeft klauwnagels. De verschijnselen lijken op die van een schimmelinfectie. De nagels hebben groeven en ribbels met vale geel-bruine kleur, ze zijn vaak verdikt en hebben een gekromde vorm als een klauw of hoorn bij een dier doordat ze aan één kant sneller groeien. Ze komen meestal voor bij voetballers en ouderen en gaan frequent gepaard met verwondingen en beschadiging van de cellen waaruit de nagel groeit.

Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van klauwnagels zijn herhaalde beschadigingen van de nagels door te grote constante druk bij het dragen van slecht passend schoeisel, verwondingen, slechte bloedtoevoer, infecties, diabetes en ondervoeding.

Ook bij de verwaarloosde voet kun je deze extreme groei tegenkomen, dit beeld hoort niet alleen bij zwervers ook oudere mensen die wel of niet zelfstandig wonen kom je deze extreme groei tegen.

Tunnelnagel
tunnelnagel
Een tunnelnagel / unguis tegularis is een zeer sterk gebogen of rondgroeiende nagel, die aangeboren kan zijn (alle nagels hebben dan die vorm), maar ook kan ontstaan door het dragen van onjuist schoeisel.

De tunnelnagel of krulnagel kan tot ingroeiing van de nagel leiden. De nagel groeit, in dwarse richting vanaf de nagelwortel rond (vanaf de vrije rand ziet men een tunnelvorm). Hoe meer nagel naar voren groeit, des te sterker de ronding wordt, voornamelijk aan het distale uiteinde.

Psoriasis-nagel
psoriasis nagel
Psoriasis is een aandoening die de huid en gewrichten kan aantasten. Ook de nagels kunnen bij psoriasis worden aangetast. Door psoriasis aangetaste (vinger)nagels worden als bijzonder belastend ervaren.  Mensen met psoriasis van de nagels hebben een grotere kans om artritis psoriatica te ontwikkelen.